Goda råd för köp av videoövervakning | SikkertHjem™ Scandinavia

 

Sommarsemestern väntar precis runt hörnet och det gör även årets första högsäsong för inbrott och stöld. Nu är det därför en riktigt bra tid att agera om du funderar på att skaffa videoövervakning i ditt hem.

 

Videoövervakning är populärare än någonsin tidigare - och det av god anledning. Videoövervakning täcker flera av våra behov på en och samma gång.

 

Det minskar på riktigt risken för inbrott. Varför skulle en inbrottstjuv välja det huset som aktivt övervakas när grannens inte gör det? Det ger oss lugn när vi är ute eller är ensamma hemma, och sist men inte minst, tillfredsställer videoövervakning vår nyfikenhet. Det gäller både om en olycka skulle inträffa och om du skulle komma hem till ett länsat hem, men även när plötsligt står ett paket vid dörren eller dörrklockan ringer på en söndagseftermiddag och du omedelbart undrar om det är någon slags nationell insamling, en predikant som vill hjälpa dig till sann glädje i livet eller bara grannen som vill fråga om du ska komma över på en kopp kaffe.

 

I den här artikeln kommer jag med mina 10 års säkerhetserfarenhet i ryggsäcken försöka hjälpa dig att välja den bästa videoövervakningslösningen.

 

 

Internet vs. lokalt nätverk.

 

Precis som med nästan allt annat idag har videoövervakning också hängt med i internettrenden. Medan kameralösningar tills för bara några år sedan var baserat på det lokala nätverket där varje kamera var ansluten till en skärm och/eller videokamera, är varje kamera nu ansluten till Internet och kan därmed ses live i realtid - oavsett vart du befinner dig i världen.

 

Det finns otroligt många fördelar med att välja en övervakningskamera som är ansluten till Internet, även kallad SmartCam, men det är självklart också oro för säkerheten. Jag kommer tillbaka till det senare i artikeln.

 

Med en videoövervakningskamera som kan anslutas till internet via WiFi får du mycket flexibilitet när det gäller vart du kan montera den. Du behöver därför inte fundera på vart du ska koppla kablar för att ansluta kameran och bildskärmen eller videoinspelare. Det enda som en WiFi-övervakningskamera behöver är en ganska vanlig 220V-kontakt i närheten och en bra WiFi-signal på installationsstället.

 

Den stora fördelen med en internetbaserad övervakningskamera är dock att du kan komma åt den var du än befinner dig i världen. Var sig du är på jobbet, reser utomlands eller sitter i vardagsrummet, kan du direkt gå in på din mobiltelefon för att komma åt dina kameror och se vad som händer i realtid. Detta kallas ofta för live streaming.

 

På de flesta moderna videoövervakningssystem kan du även titta och spela upp inspelningar från de senaste dagarna - direkt på telefonen. På så sätt kan du enkelt kontrollera vad som hänt om du kommer hem till något som inte är som det ska.

 

Min tydliga rekommendation är därför att du ska välja en övervakningskamera som trådlöst kan anslutas till Internet via WiFi.

 

 

Få meddelande om rörelser.


Vissa övervakningskameror erbjuder så kallad rörelsedetektering eller “motion detection” på engelska. Som namnet antyder innebär det att kameran kan registrera rörelser inom dess synfält och med detta som grund kan du göra en inspelning och i vissa fall även skicka ett meddelande om händelsen.

 

Jag rekommenderar definitivt att du väljer en övervakningskamera med den här funktionen eftersom du blir informerad om att något händer i hemmet - i realtid direkt på mobiltelefonen. Om du istället först spelar in på video blir det jobbigt om du har haft objudna gäster och kommer hem och måste gå igenom timmar av inspelningar för att hitta händelsens tid så att du äntligen kan se vad som hänt.

 

 

Säkerhet.


Den stora frågan när det gäller internetanslutna kameror är: är det säkert?

 

Svaret är både ja och nej. Det finns otroligt många tillverkare av övervakningskameror. Vissa tar verkligen deras produkters säkerhet på allvar, medan andra inte gör det.

 

Du kan som konsument göra en hel del för att kontrollera säkerhetsnivån av din nya internet-övervakningskamera tack vare att säkerheten utgörs av en mängd olika saker som hardware, firmware, och tillverkarens servrar.

 

Mitt klara råd är därför att du väljer en övervakningskamera som kommer från en känd tillverkare. Välj en som har befunnit sig på marknaden i många år och har sålt många produkter. En sådan tillverkare har mycket att förlora på att inte kontrollera säkerheten av sina produkter och kommer därför ha en massa resurser för att se till att produkten verkligen är i toppskick.

 


Upplösning är inte allt.


När du köper en ny TV, bärbar dator eller mobiltelefon möts du nästan alltid av ett försäljningsargument som handlar om produktens höga upplösning; HD, Full HD, 4K eller till och med 5K-upplösning.

 

Hög upplösning innebär bra bildkvalitet, men även stora mängder data som ska skickas och tas emot på millisekunder. Detta går vanligtvis super när du har en högupplöst skärm, sitter på en bärbar dator eller smartphone, men det går mindre bra när en stor mängd data ska överföras från en övervakningskamera, t.ex. din telefon via internet

 

Upplösningsöversikt - SikkertHjem™ Scandinavia

 

T.ex. är pixeldatamängden i en 4K-upplösning mer än 8 gånger större än med en HD-upplösning.

 

Det innebär alltså 8 gånger så mycket data som ska skickas från din övervakningskamera till din mobiltelefon. Om du dessutom har en halvbra internetanslutning eller svag mobildatasignal så blir resultatet är en övervakningskamera, vilket i bästa fall innebär att det blir långsamt att komma åt, att du får hackig bild och ljud, och i värsta fall har en kamera som du helt enkelt inte kan komma åt.

 

Mitt råd är därför att du ska välja en upplösningskamera med hög upplösning (720x1280 pixlar). Den här upplösningen är tillräckligt hög för att kunna fånga bilder och inspelningar. Denna kan du helt utan problem känna igen ansikten och se detaljer som kan hjälpa dig att klargöra, t.ex. inbrott, men kameran är fortfarande låg nog för att du ska uppleva en stabil kameraanslutning med kontinuerligt flöde av bilder och ljud.

 

 

Bra idag. Men också imorgon.


Sist men inte minst är det också viktigt att kameran till viss del kommer att hålla i framtiden. Även om allt verkar som det ska i dag så går utvecklingen inom videoövervakning snabbt och det är därför en bra idé att se till att din nya videokamera uppdateras med nya funktioner och säkerhetsuppdateringar.

 

En annan sak som är viktigt är att du väljer en övervakningskamera från en välkänd tillverkare. Detta säkerställer att kameran har testats av många före dig och att du får bra suppor och kundservice om du skulle behöva det.

 

 

Dennis Larsen
Säkerhetsrådgivare, SikkertHjem™